Ciasto z prażonym słonecznikiem
Ciekawe ciasto o nieoczywistym smaku, kremowe i chrupiące zarazem.
Skład:
Krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki
- 0,5 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 kostka masła
Krem śmietanowy:
- 0,3 litra śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone (250 g)
Pozostałe składniki:
- 0,5 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- 40g masła (do prażenia słonecznika)
- 3 łyżki cukru
- 30 dag słonecznika łuskanego
Wykonanie:
Biszkopt:
Wykonanie zgodne z przepisem na biszkopt, dodać tylko kakao, aby uzyskać czekoladowy.
Krem budyniowy:
W połowie szklanki mleka rozrobić budyń i mąkę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń wlewając rozczyn do gotującego się mleka. Masło utrzeć z ostudzonym(!) budyniem, dodając go po trochu, w trakcie mieszania (najlepiej mikserem).
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubijać z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż całość będzie gęsta (o konsystencji kremu). Słonecznik uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem, do uzyskania rumianego koloru. Zanim słonecznik ostygnie wykłożyć na ciasto, gdyż na zimno już się nie da.
Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć krem budyniowy. Na krem budyniowy nałożyć krem śmietanowy, a następnie biszkopt. Na wierzch rozprowadzić kajmak (delikatnie rozgrzać, będzie łatwiej rozprowadzić) i na wierzch rozłożyć prażony słonecznik (póki ciepły). Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić.