Ciekawe ciasto o nieoczywistym smaku, kremowe i chrupiące zarazem.

Skład:

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła

Krem śmietanowy:

  • 0,3 litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 serek mascarpone (250 g)

Pozostałe składniki:

  • 0,5 puszki masy krówkowej (kajmaku)
  • 40g masła (do prażenia słonecznika)
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag słonecznika łuskanego

Wykonanie:

Biszkopt:

Wykonanie zgodne z przepisem na biszkopt, dodać tylko kakao, aby uzyskać czekoladowy.

Krem budyniowy:

W połowie szklanki mleka rozrobić budyń i mąkę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń wlewając rozczyn do gotującego się mleka. Masło utrzeć z ostudzonym(!) budyniem, dodając go po trochu, w trakcie mieszania (najlepiej mikserem).

Krem śmietanowy:

Śmietanę ubijać z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż całość będzie gęsta (o konsystencji kremu). Słonecznik uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem, do uzyskania rumianego koloru. Zanim słonecznik ostygnie wykłożyć na ciasto, gdyż na zimno już się nie da.

Składanie ciasta:

Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć krem budyniowy. Na krem budyniowy nałożyć krem śmietanowy, a następnie biszkopt. Na wierzch rozprowadzić kajmak (delikatnie rozgrzać, będzie łatwiej rozprowadzić) i na wierzch rozłożyć prażony słonecznik (póki ciepły). Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić.