Zaskakująco proste i szybkie danie dla miłośników tuńczyka i brokuł :)

Skład:

  • 500 g makaronu farfale
  • 2 puszki tuńczyka w oleju sojowym (2x170 g)
  • pęczek brokuł
  • czosnek (około 5 ząbków)
  • śmietana 18% (200g)
  • koncentrat pomidorowy (180 g)
  • 50 ml wody
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Farfale ugotować i połaczyć z koncentaratem pomidorowym (dobrze wymieszać). Na rozgrzanym oleju zrumienić wyciśnięty czosnek, dodać tuńczyka z puszki. Śmietanę wymieszać z wodą i dodać do tuńczyka - podgrzewać na patelni do zagotowania cały czas mieszając. Następnie dodać ugotowane wczesniej w osolonej wodzie brokuły, sól, pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Połączyć zawartość patelni z makaronem i ponownie dokładnie wszystko wymieszać.