Fasolka po bretońsku
Fasola po bretońsku to danie niedrogie i smaczne. Można przygotować ją w większej ilości, po czym pasteryzując zamknąć w słoikach - bezcenne, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu ;)
Skład:
- 0,5 kg fasoli jaś
 - 3 kiełbasy (kiełbasa śląska, zwyczajna lub dowolna inna)
 - 1 cebula
 - koncentrat pomidorowy
 - ketchup
 - sól
 - pieprz
 - majeranek
 - słodka papryka
 - olej do podsmażenia
 
Wykonanie:
Fasolę gotować do miekkości w osolonej wodzie pamiętając, żeby wody w trakcie gotowania dolewać i co jakiś czas mieszać (gotować przez około 2 godziny). Cebulę i kiełbasę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju, dodać do ugotowanej fasoli, doprawić całość koncentratem pomidorowym, ketchupem, solą, pierzem, majerankiem i słodką papryką. Podawać z pieczywem.