Śledzie w zalewie pomidorowej
Kolejna propozycja dania wigilijnego - rewelacyjne , łagodne w smaku śledzie w pomidorach.
Skład:
- 1 kg świeżych śledzi
 - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 150 gram)
 - 1 szklanka wody
 - 0,5 szklanki octu
 - 0,5 szklanki oleju
 - 4 łyżki cukru
 - 1 liść laurowy
 - 4 cebule
 - 5 kulek ziela angielskiego
 - 6 kulek pieprzu
 - 2 goździki
 - sól do smaku (około 2 łyżeczek)
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem śledzi i koncentratu zagotować. Do tak przygotowanej gorącej zalewy włożyć pokrojone na dzwonki śledzie, na wierzch wyłożyć koncentrat pomidorowy, nie mieszać, gotować na małym ogniu 10-15 minut. Po wystudzeniu wstrząsnąć lub delikatnie wymieszać.