Dziś kolejny przepis zazuli. Dziękujemy i prosimy o jeszcze ;-)

Skład:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • przyprawa jarzynowa typu Jarzynka, Vegeta czy Kucharek
  • zupa cebulowa Knorr
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kubek 12% śmietany
  • starty ser żólty
  • sól czosnkowa

Wykonanie:

Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż. Blachę posmarować margaryną, nie obsypywać bułką (można wyłożyć papierem do pieczenia). Ułożyć filety, posypać przyprawą jarzynową, solą czosnkową i zupą cebulową Knorr (całe opakowanie). Osobno usmażyć kilogram pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki, z przyprawami, odparować maksymalnie wodę. Pieczarki wyłożyć na piersi i włożyć do piekarnika na 1 godzinę. Piec w temperaturze ok. 180 stopni, nie przykrywać. Jeżeli pieczarki zaczną się rumienić, zmniejszyć temperaturę. Po upływie połowy czasu pieczenia posmarować pieczarki śmietaną. Na sam koniec pieczenia posypać serem i zapiekać jeszcze do czasu jego rozpuszczenia. Można podawać z ketchupem i z pieczywem