Zupa rybna
Jest to podstawowe danie wigilijne w naszej rodzinie :) Mniam! Polecam! Podaje się ją z gotowanymi ziemnakami.
Skład:
- 2-3 łby od karpia lub 3-4 dzwonki karpia
 - 2 liście laurowe
 - 5 kulek ziela angielskiego
 - 7 kulek pieprzu
 - sól (około 2 łyżeczek)
 - pieprz mielony
 - 200 ml śmietany 30%
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 porcja włoszczyzny (marchew, pietrucha, seler, por)
 - woda (okolo 2 litrów)
 - ugotowane ziemniaki jako dodatek do zupy
 
Wykonanie:
Umytą i obraną włoszczyznę oraz rybę wkładamy do dość dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz w kulkach i gotujemy to wszystko przez ok. 3 godziny na małym ogniu. Następnie zupę zaciągamy wodą z mąką i śmietaną (śmietanę hartujemy odrobiną gorącego wywaru, aby się nie zważyła). Całość jeszcze doprawiamy solą i pieprzem mielonym według uznania, następnie wszystko przecedzamy przez sitko do wazy. Zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami.